Go for happy
Vorige

1 van 745

Volgende
Volgend artikel:

De ene baas is de andere niet

Rekruteren op ‘goed voorkomen’: mag dat wel?

Solliciteren_Rekruteren
"Hygiënische of veiligheidsredenen kunnen een gewettigde reden zijn om piercings te verbieden", aldus Inger De Wilde.
Echt gebeurd in de winkelstraat. Aan een etalage hangt een blad: Gezocht: studenten met goed voorkomen. Daaronder de contactgegevens. Maar mag je als werkgever wel iemand weigeren op basis van zijn of haar (goed) voorkomen of uiterlijk? “Ik zou ‘goed voorkomen’ schrappen in de advertentie.”

Op zich is het voor een werkgever niet verboden om voor bepaalde jobs te vragen dat werknemers een verzorgd voorkomen hebben of een bepaalde dresscode respecteren. “Denk aan een onthaalmedewerker in een exclusief hotel”, stelt Inger De Wilde, professor arbeids- en socialezekerheidsrecht aan de Universiteit Gent.

Maar de omschrijving ‘goed voorkomen’ in deze vacature zou volgens haar kunnen verwijzen naar de fysieke of genetische eigenschappen van de sollicitant. “En dan begeef je je toch op glad ijs. Een fysieke eigenschap is namelijk een beschermd discriminatiecriterium.”

Ontdek: Kan de werkgever jou een dresscode opleggen?

Gewicht en lengte

De vraag naar een bepaald ‘voorkomen’ mag er, volgens De Wilde, niet toe leiden dat sollicitanten al te lichtzinnig worden uitgesloten om fysieke of genetische eigenschappen die ze niet (helemaal) onder controle hebben. “Denk aan huidaandoeningen zoals zichtbare littekens of een grote moedervlek in het gezicht, lichaamslengte, obesitas of ondergewicht.”

Alleen wanneer het al dan niet hebben van de fysieke eigenschap een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste zou zijn, kan een onderscheid eventueel worden gerechtvaardigd. “Ik neem aan dat die voorwaarde hier niet vervuld is, dus ik zou de werkgever dan ook adviseren om in de advertentie ‘goed voorkomen’ te schrappen”, raadt De Wilde aan.

E-GIDS: Solliciteren in stijl

En wat met tatoeages en piercings?

“Een tatoeage of een piercing wordt dan weer niet gelijkgesteld met een fysieke eigenschap”, stelt de professor. Is het al dan niet hebben van een tatoeage een gerechtvaardigd kenmerk om iemand te weigeren voor een job? Die eigenschap heb (of had) je wel onder controle, toch? Inger De Wilde weerlegt: “Hoewel het niet om een beschermd discriminatiecriterium gaat, moet je als werkgever toch redelijke motieven kunnen aanhalen voor een dergelijke weigering.”

CHECK: Belemmert een tattoo jouw sollicitatie?

Veel zal, zo benadrukt de professor, afhangen van factoren zoals de sector waarin de werkgever actief is of de concrete functie van de werknemer. Ook de mogelijkheid van de werknemer om de tatoeages of piercings te bedekken, kan volgens haar belangrijk zijn. “Zo kunnen hygiënische of veiligheidsredenen eigen aan de beroepsactiviteit een gewettigde reden zijn om piercings te verbieden.”

Solliciteren in stijl: kledingtips voor vrouwen én mannen
Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren

(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine   

20 november 2023
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook